TÜRKİYE -ÇİN MEDYA FORUMU ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Foruma T.C.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof.Dr Fahrettin Altun, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin, bürokratlar,davetliler ve medya temsilcileri katıldılar.

TÜRKİYE -ÇİN MEDYA FORUMU ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye-Çin Medya Forumu", 2 Temmuz 2025 günü saat 11:00'de Ankara'daki İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda yapıldı.

Forumda konuşan İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, ana hatlarıyla şunları kaydetti:

"Uluslararası Medya Forumları'nın dördüncüsünü gerçekleştirmek için bir araya geliyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti medya mensuplarını ağırlıyoruz. Bu program, yeni başlangıçlara ve ortak çalışmalara imkan tanıyacaktır. Bugün aynı zamanda iki medeniyetin temsilcileri olarak bir araya geldik. Köklü tarihleri, güçlü kültürel bağları ve kadim medeniyetleri ile Türkiye ve Çin münasebetleri güçlenerek sürmektedir."

Altun, iki ülke arasındaki mesafelerin muhabbete, anlayışa, dayanışmaya ve yardımlaşmaya engel olmadığını vurguladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Çin'den gelen ekibin arama kurtarma çalışmalarına katıldığını hatırlattı.

Küresel Medya Yapısı ve Barış Mesajı

İletişim Başkanı, günümüzde medya ve iletişim alanının yeni ve güçlü bir zemine kavuştuğunu belirterek, her an yeni bir krizin fitilinin ateşlendiği bir belirsizlik çağını tecrübe ettiklerini ifade etti. Rusya ve Ukrayna, Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalarda Türkiye'nin barıştan yana tavrını ortaya koyduğunu vurgulayan Altun, İsrail saldırılarına en büyük tepkiyi gösteren ülkelerden biri olduklarını ve İsrail'in bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi. Bazı ülkelerin İsrail'i destekleyerek dünya barışını tehdit ettiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin herkes için barıştan yana olduğunu ve bu anlamda diplomatik görüşmelere ve barış müzakerelerine ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Altun, "Hakikat temelli, dezenformasyona karşı dayanıklı, insanlığın sesini duyurabildiği küresel bir medya yapısı dünya barışı için olmazsa olmazdır. Dünya adaleti için olmazsa olmazdır. Dezenformasyon, algı operasyonları, yapay içerik manipülasyonu ve dijital kutuplaşma gibi tehditler, bir ülkenin, bir bölgenin değil, küresel kamunun ortak sorunudur," şeklinde konuştu.

Medyanın sadece bilgi aktaran değil, aynı zamanda anlam taşıyan, anlam yükleyen, algı oluşturan ve toplumları yönlendiren bir güç olduğunu belirten Altun, bu gücün gerçeklik ve insanlık lehine kullanılması için gayret gösterdiklerini söyledi. Dost ve stratejik ortak ülkelerle karşılıklı deneyim ve bilgi paylaşımını önemsediklerini, bu forumun da bu anlayışın bir göstergesi olduğunu ekledi.

Altun, medyanın doğru kullanıldığında ayrıştırmadığını, birleştirdiğini ve uluslararası kamuoyunu yakınlaştırdığını ifade etti. Katılımcılara ve forumun hazırlanmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından forum, panellerle devam etti.

ANKARA (UHA) - NECDET CÖMERT

EKONOMİ